Er is nooit een beter moment geweest om een e-commerce winkel te runnen of een online bedrijf te starten.
In 2023 hebben de wereldwijde detailhandelsverkopen via e-commerce een geschatte $5,8 biljoen bereikt. Tegen 2027 zal een kwart van de wereldwijde detailhandelsverkopen online zijn en naar schatting jaarlijks US $8 biljoen waard zijn.
Dat betekent dat er veel te winnen is door te starten met online verkoop. E-commerceverkoop en -marketing kunnen echter verwarrend zijn, vooral als je nog nooit iets online hebt verkocht (behalve je oude bank).
Je hoeft niet alleen te gaan om gevaar te voorkomen. Er zijn veel geweldige oplossingen om je te helpen een online boutique snel en efficiënt op te zetten. Om jezelf klaar te maken voor succes, besteed wat tijd aan het leren over je opties en kies een e-commerce tool die flexibel en rijk aan functies is maar ook makkelijk te schalen met je groeiende bedrijf.
Om je te helpen, gaan we Shopify en WooCommerce verkennen, twee van de populairste e-commerce oplossingen. We zullen je de basisprincipes van het runnen van een e-commerce website uitleggen, wat we leuk vinden en niet leuk vinden aan elk platform, hun functies vergelijken en zien hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Laten we meteen beginnen!
Waarom Je Een E-commerce Website Zou Moeten Overwegen
Een e-commerce website is elke site die producten en diensten verkoopt — met andere woorden, een online winkel. Het kan een retailgigant zijn, een zelfgehost platform dat handwerk verkoopt, of onderdeel van een grotere website, zoals de stockfoto-repositories die in veel online fotografieportfolio’s zijn opgenomen.
Er zijn enkele opvallende voordelen aan het runnen van een e-commerce winkel:
- Online winkels hebben lage overheadkosten omdat je niet hoeft te betalen voor een fysieke locatie.
- Je kunt een breder publiek bereiken en meer verkopen realiseren omdat je niet alleen beperkt bent tot klanten die jouw winkel persoonlijk kunnen bezoeken.
- Jouw online winkel is 24/7 geopend voor zaken, waardoor het bereik en de potentie om bezoekers aan te trekken verder wordt vergroot.
- Je kunt een passief inkomen genereren door verkoop en vervulling te automatiseren. Verdien geld terwijl je slaapt!
Er is zeker wat voorbereidend werk nodig om een e-commerce winkel te creëren en een voortdurende inspanning om deze te runnen. Echter, de potentiële opbrengsten maken de investering de moeite waard. Als je besluit dat het bouwen van een online winkel geschikt is voor jou, is de eerste stap om te beslissen hoe je jouw online winkel gaat hosten en op welk platform het zal draaien.
Waarom Kwalitatieve Hosting Essentieel Is Voor Jouw E-commerce Website
Tenzij je je eigen persoonlijke server hebt, heb je een hostingprovider nodig voor je e-commerce site. Een webhost verbindt je site met het internet, waardoor het beschikbaar is voor bezoekers. Zonder een hostingdienst bestaat je site alleen op je computer.
Jouw keuze voor een hostingprovider zal invloed hebben op de prestaties en functionaliteit van je zelfgehoste platform en heeft direct impact op de ervaring van je klanten.
Wanneer je een webhost zoekt voor je e-commerce site, let dan op de volgende criteria:
- Prestaties: Je host beïnvloedt de snelheid en betrouwbaarheid van je winkel, wat een grote invloed kan hebben op je uiteindelijke resultaten.
- Uptime: Een niet werkende site kan leiden tot verloren verkopen. Kies een hostingprovider die ervoor zorgt dat je site weinig of geen downtime ervaart.
- Beveiliging: Het waarborgen van de veiligheid van de persoonlijke gegevens van je klanten is ononderhandelbaar, dus je webhost moet een uitstekende reputatie hebben op het gebied van beveiliging.
- Ondersteuning: Wanneer je een online winkel runt, moet je weten dat je klantenservice kunt krijgen wanneer je dat nodig hebt.
Hoewel het niet onmogelijk is, kan het veranderen van hosts nadat je jouw online winkel hebt opgezet lastig zijn, dus besteed wat tijd aan het begrijpen van welke hostingoplossing geschikt is voor jou.
Voor op WordPress gebaseerde e-commerce sites biedt DreamHost uitgebreide oplossingen die gericht zijn op prestaties, uptime, beveiliging en ondersteuning, speciaal afgestemd op de behoeften van e-commerce.

Waar Moet Je Op Letten Bij Een E-commerce Platform
Het selecteren van een geschikte webhost en e-commerceplatform bepaalt de prestaties en functionaliteit van je winkel. Het migreren van een gevestigde winkel naar een ander platform kan later uitdagingen met zich meebrengen, waardoor het essentieel is om vanaf het begin de juiste e-commerceoplossing te kiezen.
Er is een breed scala aan e-commerceplatforms voor alle prijsklassen en complexiteitsniveaus. Terwijl je de opties bekijkt, overweeg deze zes criteria:
- Functies: Het is mogelijk om functies aan je winkel toe te voegen, maar je werk wordt eenvoudiger als je gekozen oplossing alles heeft wat je nodig hebt direct uit de doos.
- Flexibiliteit: Zoek naar een e-commerceplatform dat flexibel genoeg is om aan de evoluerende behoeften van je online winkel te voldoen.
- Schaalbaarheid: De oplossing moet schaalbaar zijn om te voldoen aan de groeiende behoeften van je winkel naarmate je bedrijf groeit.
- Veiligheid: Zorg ervoor dat het platform voldoet aan de veiligheidseisen en -normen om klantinformatie en privacy te beschermen.
- Klantondersteuning: Klantondersteuning is cruciaal voor je e-commercebedrijf. Biedt het platform 24/7 live ondersteuning? Wat zeggen bestaande klanten over het vermogen van het platform om problemen tijdig op te lossen?
- Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Een online winkel die goed geoptimaliseerd voor zoekmachines is, zal meer bezoekers aantrekken en meer verkopen realiseren.
SEO
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is de praktijk van het verbeteren van de ranking van een site in zoekresultaten. Zoekresultaten worden samengesteld op basis van een aantal factoren, waaronder de relevantie en kwaliteit van een site. Het optimaliseren van je site voor deze factoren kan helpen je rankings te verhogen.
Lees MeerLaten we eens nader bekijken hoe WooCommerce en Shopify aan deze criteria voldoen.
Shopify Vs. WooCommerce: Een Introductie
WooCommerce en Shopify onderscheiden zich in de e-commerceruimte door hun wijdverspreide gebruik, aanpasbaarheid en uitgebreide functies. We zullen elk platform verkennen voordat we ze vergelijken op zes belangrijke criteria om hun sterke punten te identificeren.
WooCommerce

WooCommerce is een plugin voor WordPress, een van de grootste contentmanagementsystemen ter wereld. WordPress wordt gebruikt door bijna de helft van de websites wereldwijd (43.2% in 2023), en 21% van de WordPress-websites gebruikt WooCommerce.
Wat veel is.
Plugin
WordPress plugins zijn add-ons die je in staat stellen om de functionaliteit van het Contentmanagementsysteem (CMS) uit te breiden. Je kunt plugins gebruiken voor bijna alles, van het toevoegen van e-commerce functies aan WordPress tot het implementeren van paginabouwers of het gebruik van Search Engine Optimization (SEO) tools.
Lees MeerWordPress is een geweldige oplossing voor het bouwen van een website. Het gratis open-source platform is krachtig en flexibel en biedt toegang tot een overvloed aan gratis thema’s en plugins. Dus hoe maak je van WordPress een winkel?
Daar komt WooCommerce om de hoek kijken.
WooCommerce toevoegen aan je WordPress-website stelt je in staat om gebruik te maken van dit eenvoudige, aanpasbare e-commerceplatform. Een winkel opzetten met WooCommerce is eenvoudig, net als het omgaan met betalingen, verzending en andere gangbare taken. Er is een enorme bibliotheek van WooCommerce-extensies beschikbaar voor gebruikers die meer opties nodig hebben.
Gerelateerd: Klaar, Zet, Verkoop! Een Uitgebreide Introductie Tot WooCommerce
Shopify

Shopify is een uitgebreid e-commerceplatform dat vrijwel alles bevat wat je nodig hebt om een online winkel op te zetten in één eenvoudig pakket. Het is gebruiksvriendelijk en stelt je in staat om te bouwen en je winkel aan te passen, je producten te lijsten, en snel klanten te trekken. Shopify handelt meerdere soorten betalingen af, vervult bestellingen, en volgt KPI’s en statistieken zodat je kunt zien hoe goed je winkel presteert.
Zij bieden ook maandelijkse abonnementsplannen voor bedrijven van verschillende groottes.
WooCommerce Vs. Shopify Vergelijking: 6 Belangrijke Factoren
Als het nog niet duidelijk is, zal ik het op het internet schreeuwen — Shopify en WooCommerce hebben beide veel te bieden. Het zijn gebruiksvriendelijke oplossingen die alle basisbenodigdheden bieden om je online winkel op te zetten, en ze hebben een geweldig scala aan handige functies.
Maar de vraag blijft: welke moet je voor jouw website gebruiken?
Om je te helpen die keuze te maken, vergelijken we deze platforms aan de hand van de zes criteria die we eerder hebben geïntroduceerd.
1. Functies
Zonder toegang tot de noodzakelijke functies voldoet je winkel mogelijk niet aan je verwachtingen wat betreft functionaliteit, uiterlijk of prestaties. We zullen de kernaanbiedingen van beide platforms bekijken, evenals de geavanceerde functies die beschikbaar zijn via premium plannen of extensies.
WooCommerce Functies:
- De mogelijkheid om diensten, fysieke goederen en digitale producten te verkopen.
- Aanpasbare winkelvitrine met de optie om individuele productpagina’s te creëren en variaties te tonen.
- Tracking en beheer van voorraden.
- Aanpasbare winkelwagen en afrekenproces, meerdere betaalmethoden en diverse betalingsprocessors van derden.
- Meerdere verzendmethoden en -zones.
- Functionaliteit om productbeoordelingen, kortingscodes en coupons te beheren.
- Een mobielvriendelijk en vertaalklaar platform.
- Analysefuncties om je verkeer, inkomsten en prestatie-indicatoren te volgen.
Omdat WooCommerce op WordPress draait, kun je bijna elke functie aan je winkel toevoegen door het gebruik van WooCommerce-thema’s en WordPress-plugins. Er is ook een winkel vol met uitbreidingen die betaalopties, verzendopties, sociale media-integratie en meer toevoegen.
Functies van het Shopify Basic Plan:
- Honderden thema’s die je kunt gebruiken om je winkel aan te passen.
- Betaalgatewayopties, een beveiligd winkelwagentje en meerdere verzend- en afhandelingsopties.
- Ondersteuning voor betalingen met creditcard.
- Geassocieerde apps die je helpen je winkel vanaf een mobiel apparaat te beheren.
- Een dashboard waar je belangrijke gegevens over je verkopen en klanten kunt analyseren.
- Opties voor integratie met sociale media.
- Ruimte voor onbeperkte producten.
- Manieren om productbeoordelingen, kortingscodes en coupons te integreren.
Hogere abonnementen bieden geavanceerde Shopify-functies zoals professionele rapporten en het herstel van verlaten winkelwagentjes. Shopify heeft ook een app store waar je add-ons kunt downloaden die functionaliteiten bieden zoals betalingsgateways van derden, sociale media, verzending en boekhouding.
Als het gaat om robuuste functies, blinken zowel Shopify als WooCommerce uit. Elk e-commerce platform bevat alles wat je nodig hebt en biedt manieren om gemakkelijk extra functies toe te voegen. Echter, we moeten de lichte voorkeur geven aan WooCommerce simpelweg omdat het, als een open-source platform, je toegang geeft tot duizenden extra plugins om de prestaties en functionaliteit van je winkel en website te verbeteren.
2. Beveiliging

Iedereen die een e-commerce site beheert, zou bezorgd moeten zijn om beveiliging. Je hanteert immers klantinformatie, inclusief gevoelige persoonlijke gegevens zoals creditcard- en bankrekeninggegevens. Als je wilt dat jouw klanten veilig zijn en vertrouwen hebben in jouw e-commerce site, moet je ervoor zorgen dat deze zo veilig mogelijk is.
Gelukkig hebben beide oplossingen sterke beveiligingsfuncties. Shopify winkels zijn automatisch PCI compliant. Dit betekent dat je klanten erop kunnen vertrouwen dat hun creditcardinformatie veilig wordt bewaard. (Je kunt zelfs een beveiligingsbadge op je winkel tonen om klanten te laten weten dat hun gegevens veilig zijn.) Shopify stelt je ook in staat om de gebruikerstoegang tot je site te beheren en je winkel te monitoren op kwetsbaarheden en mogelijke hacks via je dashboard. Ten slotte omvatten alle plannen een gratis TLS-certificaat — een cruciale manier om ervoor te zorgen dat alle gegevens die via je site stromen, beveiligd zijn.
SSL/TLS
SSL staat voor secure sockets layer. SSL is een protocol voor het onderhouden van een veilige verbinding en het beschermen van gevoelige gegevens om internetgebruikers veilig te houden tijdens online transacties, inlogreeksen en meer. Transport layer security (TLS) is de opvolger van SSL die tegenwoordig van kracht is en kwetsbaarheden nog effectiever aanpakt.
Lees MeerWooCommerce omvat verschillende essentiële beveiligingsfuncties die zijn ontwikkeld met industriestandaard coderingspraktijken en strikte beveiligingsprotocollen om de bescherming te verbeteren. Het draait ook op WordPress, een zeer veilig platform dat regelmatig wordt bijgewerkt om de nieuwste beveiligingsdreigingen en kwetsbaarheden aan te pakken. Bovendien kun je op de hoogte blijven van beveiligingsdreigingen via de WooCommerce blogposts en communityforum en WP plugins gebruiken om je website te beschermen tegen bedreigingen.
Wanneer beschouwd als onderdeel van het grotere WordPress-platform, heeft WooCommerce het potentieel om de veiligere optie te zijn. Shopify biedt standaard meer marketingfuncties, dus het is een veiligere keuze als je niet van plan bent extra stappen te ondernemen. Er zijn echter tientallen eenvoudige manieren om de beveiliging van je WooCommerce-site aan te scherpen.
3. Flexibiliteit
We hebben een paar aanpassingsopties genoemd in de sectie functies, maar laten we wat dieper ingaan op de flexibiliteit van elk platform. Er zijn tenslotte veel e-commercewinkels, en als je wilt dat die van jou succesvol is, zal deze zich moeten onderscheiden van de massa.
Shopify’s flexibiliteit is vooral te zien via zijn thema’s. Sommige zijn beschikbaar in meerdere stijlen, zodat je de beste versie voor je winkel kunt kiezen. Zodra je een thema hebt gekozen, kun je het aanpassen door de kleuren, lettertypen en afbeeldingen te wijzigen om aan te sluiten bij je unieke branding en visie. Bepaalde thema’s bieden extra aanpasbare opties, hoewel Shopify als een gesloten platform is, zal de meeste je niet toestaan om radicale wijzigingen in je winkel aan te brengen.
Aan de andere kant, als een WordPress plugin, WooCommerce profiteert van de flexibiliteit die beide platformen bieden. Met alleen WordPress kun je vrijwel elk aspect van je site aanpassen met behulp van thema’s, plugins, en codering. De enige grens is je fantasie. Bovendien is er een toegewijde gemeenschap die elke dag nieuwe WooCommerce plugins en thema’s voor WooCommerce winkels creëert.
Kortom, WooCommerce is hier duidelijk de winnaar. Begrijp ons niet verkeerd — Shopify is een behoorlijk flexibel platform. Echter, met Shopify kun je maar zoveel doen om de functionaliteit en het uiterlijk van je site te veranderen. Met WooCommerce en WordPress is er geen limiet!
Gerelateerd: Hoe Een WooCommerce Child-Thema Te Maken
4. Schaalbaarheid
Hoewel je e-commerce site misschien klein begint, zal deze na verloop van tijd groeien, dus het is slim om vooruit te denken. Daarom wil je kiezen voor een schaalbare e-commerce oplossing. Met andere woorden, het e-commerce platform moet in staat zijn om aan de behoeften van je winkel te voldoen, hoe klein het ook begint of hoe groot het wordt.
Shopify voldoet in dit opzicht aan de eisen. Elk prijsplan biedt ruimte voor onbeperkte producten en bestandsopslag. Duurdere plannen uit hogere categorieën bieden extra nuttige functies voor grotere winkels met complexere behoeften. Naarmate je winkel groeit, kun je upgraden om precies de functies te krijgen die je nodig hebt.
Het kernWooCommerce-platform is al schaalbaar, waardoor je vrijwel elk formaat en type winkel (en site) kunt creëren. Echter, de echte magie zit in WooCommerce-uitbreidingen en Plugins/plugin en uitbreidingen. Je kunt gemakkelijk geavanceerde functionaliteiten voor betalingen, verzending, analyses en meer toevoegen door het downloaden en installeren van de juiste uitbreiding of Plugin/plugin.
Beide platformen zijn netjes op dit gebied gebonden. Shopify is enigszins schaalbaarder, maar dat voordeel komt met de kosten van een hogere prijsklasse. In tegenstelling, WooCommerce is indrukwekkend schaalbaar, gezien de kernoplossing gratis is en veel van de plugins en extensies die je nodig hebt gratis of betaalbaar zijn.
Gerelateerd: Hoe Je Een Succesvolle Promotie Op Je WooCommerce Website Kunt Uitvoeren
5. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO is een verzameling strategieën om je website hoger te laten scoren in zoekmachines zoals Google. Online zoeken is de eenvoudigste en meest effectieve manier om potentiële klanten naar je website te trekken. Er is echter veel concurrentie voor hun aandacht, dus je wilt dat je winkel zo hoog mogelijk scoort op een zoekresultatenpagina (SERP).
Shopify biedt verschillende bronnen om je website te helpen SEO-grootheid te bereiken. Het genereert automatisch een sitemap en laat je titeltags, meta-omschrijvingen, URL’s, alt-tags en bestandsnamen aanpassen. Het is allemaal bedoeld om je winkel te helpen die felbegeerde #1 plek op Google te bereiken.
WooCommerce is gebouwd met code geoptimaliseerd voor SEO en biedt ook SEO-bronnen om klanten te helpen hun websites te optimaliseren. Het stelt je ook in staat om krachtige WordPress SEO Plugins/plugin zoals Yoast SEO te gebruiken om extra SEO-kracht aan je winkel te geven.
Welk e-commerce platform het beste is voor de SEO van je winkel hangt af van hoeveel aanpassingen je wilt doen. Als je aanpak is “Instellen en vergeten”, biedt Shopify een solide set SEO-functies. Aan de andere kant, als je elk aspect van je site wilt aanpassen voor SEO-dominantie, geven WooCommerce en WordPress je de beste potentiële SEO-boost.
6. Klantenservice
Of je nu eerder een e-commerce winkel hebt gerund of niet, op een gegeven moment heb je hulp nodig. Wanneer je een belangrijke vraag hebt, een probleem hebt waarvan je niet zeker weet hoe je het moet oplossen, of je site is gecrasht en het is 3:00 uur ‘s nachts — Je hebt nu hulp nodig!
Shopify biedt verschillende niveaus van klantenondersteuning. Er is een uitgebreid hulpcentrum waar je alles kunt vinden van tutorials tot probleemoplossingsgidsen en 24/7 live klantenondersteuning via een online agent, chat, e-mail of telefoon. Je kunt ook deelnemen aan de Shopify-community om ondersteuning te krijgen van andere shoppers, deel te nemen aan discussiegroepen en toegang te krijgen tot extra ondersteunings- en leermogelijkheden.
WooCommerce biedt veel zelfhulpondersteuningsopties, waaronder gedetailleerde productdocumentatie, gebruikersgemeenschappen op GitHub, en een online probleemoplossingsgids. Betaalde abonnees kunnen ook probleemtickets indienen bij de WooCommerce-ontwikkelaars. Als je het probleem zelf niet kunt oplossen, kun je ook (betaalde) ondersteuning krijgen van externe WooCommerce-experts.
Voor dit criterium moeten we de voorkeur geven aan het uitgebreide ondersteuningsnetwerk van Shopify en toegang tot 24/7 live ondersteuning. WooCommerce heeft een grote gebruikersgemeenschap en openbare ondersteuningsbronnen, maar je zult extra kosten moeten maken voor live ondersteuning.
De Conclusie
Het bouwen van een e-commerce site is net als de meeste dingen in het leven — hoe meer moeite je erin steekt, hoe beter je resultaten zullen zijn. Het doen van wat vooronderzoek en plannen zal je helpen een bloeiende online winkel te bouwen en klanten aan te trekken en te behouden. En als je je winkel goed van start wilt laten gaan, moet je deze bouwen met de beste mogelijke tools.
In deze post hebben we het gehad over Shopify en WooCommerce. Beide zijn uitstekende e-commerce platforms, met veel aan te bevelen punten:
Shopify In Een Notendop
Shopify’s uitgebreide oplossing maakt het eenvoudig om een online winkel te starten. Zeker, je moet een maandelijkse vergoeding betalen, maar dat geeft toegang tot een goed geïntegreerde set van nuttige functies en live klantenondersteuning. Shopify is flexibel en schaalbaar, waardoor je jouw site kunt aanpassen om aan je behoeften te voldoen en functies kunt toevoegen naarmate je winkel groeit. Het biedt ook beveiligingsfuncties die de industriestandaard zijn en krachtige, ingebouwde SEO-functionaliteit.
WooCommerce In Een Notendop
Aan de slag gaan met WooCommerce is iets ingewikkelder. Om te beginnen moet je een WordPress-site maken en het WooCommerce-platform installeren en configureren. Daarnaast, hoewel WooCommerce wordt geleverd met een indrukwekkende reeks functies, moet je handmatig de juiste plugins of extensies vinden en installeren om extra functionaliteit toe te voegen. Deze plugins en extensies geven je echter toegang tot alle flexibiliteit, schaalbaarheid, beveiliging, SEO en ondersteuningsopties die je nodig zou kunnen hebben.
Kortom, deze platforms zijn ontworpen voor verschillende soorten gebruikers. Shopify stelt je in staat snel een winkel op te bouwen en deze vervolgens te beheren zonder enig extra gedoe. Je kunt direct een functionele en betrouwbare winkel hebben met zeer weinig moeite.
Daarentegen vereist WooCommerce wat meer aanpassing en technische kennis. Het is een krachtig platform voor gebruikers die bereid zijn wat tijd te besteden aan het tweaken en perfectioneren van hun online winkels, aangezien het toegang biedt tot veel meer functies en add-ons dan Shopify.
Het ultieme pluspunt voor WooCommerce en WordPress? Omdat ze beide open-source platformen zijn, kun je er zeker van zijn dat je je online inhoud bezit. Jouw winkel bevindt zich op je eigen persoonlijke website, dus je hoeft je geen zorgen te maken over veranderingen in het e-commerce platform of het verlies van je gegevens door de oplossingsaanbieder. Als website-eigenaar heb je de volledige controle — met de exclusieve rechten om je inhoud te gebruiken om je publiek te laten groeien en meer geld online te verdienen.
Hoe Doe Jij Aan E-Commerce?
Wat is jouw ervaring met Shopify of WooCommerce? Heb je een voorkeur?

Jouw Winkel Verdient WooCommerce Hosting
Verkoop alles, overal, op elk moment op het grootste e-commerceplatform ter wereld.
Bekijk Pakketten