Sterke zoekmachineoptimalisatie (SEO)-fundamenten zijn essentieel als je wilt dat je inhoud organisch gevonden wordt in zoekmachines. Desondanks moeten we, ondanks al onze inspanningen om aan de robots van Google te voldoen, ervoor zorgen dat we speciale aandacht besteden aan het menselijke element.
Gelukkig kan een goed geschreven meta-omschrijving de aandacht van lezers trekken en hen overtuigen dat jouw inhoud hun vragen zal beantwoorden en hun tijd waard is. Op zijn beurt kan het de organische doorklikratio (CTR) van je site verhogen en Google vertellen dat jouw pagina waardevol is.
In deze post introduceren we je in meta-omschrijvingen en hun belang voor jouw website. Vervolgens delen we enkele belangrijke tips om je te helpen betere meta-omschrijvingen te schrijven en je organische CTR een boost te geven. Laten we beginnen!
Een Introductie Tot Meta Omschrijvingen
Meta-omschrijvingen zijn de tekstfragmenten die je onder de titel ziet op de pagina’s met zoekresultaten (SERPs), zoals te zien in het onderstaande voorbeeld:

Het hoofddoel van een goede meta-omschrijving is om lezers een idee te geven waar de webpagina over gaat. Natuurlijk spelen titels hier ook een belangrijke rol, maar er is maar zoveel informatie die je in een enkele kop kunt plaatsen.
Meta-beschrijvingen bieden tot een paar zinnen om uit te breiden op de inhoud van je pagina. Je kunt ze zelf schrijven of zoekmachines ze automatisch laten genereren op basis van de inhoud van je webpagina.
Zo handig als het klinkt om zoekmachines het werk voor je te laten doen, raden we je sterk aan om je eigen meta-omschrijvingen te schrijven. Op die manier heb je volledige controle over wat er op de SERPs en sociale mediasites verschijnt en vergroot je ook je kansen om gebruikers te betrekken.
Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van meta-omschrijvingen voor een specifieke schoenenlijn. Je kunt zien dat de onderstaande meta-omschrijving automatisch is gegenereerd, en het geeft je niet veel informatie:

Hier is nog een resultaat voor dezelfde productzoekopdracht, deze keer met een sterkere meta-omschrijving:

Het is belangrijk om te begrijpen dat meta-omschrijvingen je slechts een beperkt aantal karakters bieden om mee te werken. Op desktops kan dat tot 160 karakters zijn, terwijl mobiele gebruikers er slechts 120 van zullen zien. Globaal gezien betekent dit dat je ongeveer twee regels tekst krijgt.
Waarom Meta-Omschrijvingen Belangrijk Zijn
SEO draait helemaal om relevantie. Om te kunnen ranken, moet je eerst hoogwaardige inhoud produceren die ontworpen is om een specifieke vraag te beantwoorden of een onderwerp grondig en nauwkeurig te behandelen. Daarnaast zijn er een heleboel SEO beste praktijken, tips en trucs die je kunnen helpen beter te ranken.
Sommige hiervan heeft Google in een categorie geplaatst die hun algoritme gebruikt om hen te helpen inhoud te rangschikken in Zoeken, aangeduid als “rangschikkingsfactoren.” Er zijn er in feite meer dan 200. Verschillende voorbeelden zijn het gebruik van trefwoorden, metadata, mediagebruik in inhoud, backlinks en betrokkenheid.
Hoewel meta-omschrijvingen zelf geen “rangschikkingsfactor” zijn — in die zin dat ze de rangschikking van je pagina’s niet direct beïnvloeden — kunnen ze je indirect helpen door echte menselijke zoekers aan te moedigen om op je resultaten te klikken, waardoor een hogere gebruikersbetrokkenheid wordt gesignaleerd en mogelijk je zoekpositie wordt beïnvloed.
Wat Te Includeren In Een Meta-Beschrijving
Twee regels tekst is niet veel, maar meestal is het genoeg om een paar belangrijke elementen te dekken. Dit zou meestal moeten inhouden:
- Waar je pagina over gaat
- Hoe het de lezer kan bevoordelen
Als een metaomschrijving te vaag is, dan verkoop je het idee om je website te bezoeken niet aan gebruikers. Je krijgt waarschijnlijk nog steeds klikken, natuurlijk, maar niet zoveel als je anders zou kunnen hebben.
Stel, bijvoorbeeld, dat je een meta-omschrijving wilt schrijven voor dit artikel dat je hier leest. Hier is misschien een niet zo goed voorbeeld:
Heb je je ooit afgevraagd wat meta-omschrijvingen zijn? Vraag je niet langer af, want we vertellen je alles wat je moet weten.
Hoewel het raakt aan het primaire onderwerp van het artikel, slaagt het er niet goed in om een vooruitblik te geven op de daadwerkelijke inhoud van de pagina. Laten we het nog eens proberen, met in gedachten de fundamentele elementen die we willen opnemen:
Meta-omschrijvingen geven aan waar jouw webpagina over gaat en kunnen indirect de rangschikking beïnvloeden. Ontdek hier hoe je de perfecte meta-omschrijving schrijft.
Dit is kort en bondig, en we hadden zelfs genoeg tekens over om een eenvoudige Call to Action (CTA) toe te voegen. Het zal misschien geen literaire prijzen winnen, maar het zal zijn werk doen.
Hoe Schrijf Je De Perfecte Meta-Beschrijving (10 Belangrijke Tips)
Op dit moment ken je de basis van wat een meta-omschrijving moet bevatten. Hier zijn nu 10 tips die je echt zullen helpen om je meta-omschrijvingen uitstekend te maken.
1. Gebruik Relevante Trefwoorden
Als je dit leest, ben je waarschijnlijk bekend met het concept van trefwoorden. Idealiter gebruik je kernzinnen op een natuurlijke manier door al je inhoud heen, inclusief in metadata zoals je beschrijvingen.
Stel, je schrijft bijvoorbeeld een recept en je wilt het optimaliseren voor de zoekterm “hoe je een gezonde lasagne kunt koken”. Dat is een eenvoudige term om in een meta-beschrijving te verwerken:
Het leren bereiden van een gezonde lasagne is makkelijker dan je zou denken. Laten we een recept doornemen dat je in minder dan twee uur kunt bereiden!
Het opnemen van trefwoorden in je meta-omschrijvingen is een SEO-beste praktijk. Het geeft zoekmachines een beter idee van waar je inhoud over gaat.
Echter, zoals altijd, zorg ervoor dat je die meta-trefwoorden op natuurlijke wijze integreert. Dat betekent dat je jouw beschrijvingen niet volpropt met trefwoorden.
In feite raadt Google af om lange lijsten met trefwoorden in je meta-beschrijvingen te gebruiken. Dus je wilt ervoor zorgen dat je beschrijving nog steeds leest alsof een mens (geen bot) het zou schrijven.
2. Overweeg Het Aantal Tekens Van De Meta-Omschrijving
Tot nu toe zijn de meeste voorbeelden die we je hebben laten zien ruim binnen het maximale aantal tekens voor de belangrijkste zoekmachines gebleven. Je wilt wat rendement uit je meta-beschrijvingen halen. Echter, in de praktijk is het obsessief focussen op het aantal tekens niet zo ernstig als je zou denken.
Om voort te bouwen op ons eerdere voorbeeld van een gezond lasagnarecept, kun je gemakkelijk de beschrijving uitbreiden om meer informatie te bevatten:
Leren hoe je een gezonde lasagne kunt koken is makkelijker dan je misschien denkt. Voor dit recept vervangen we het vlees door aubergines, wat betekent dat het sneller zal koken en tot vier personen kan voeden.
Dat voorbeeld overschrijdt de tekenlimiet voor zowel desktop als mobiele meta-omschrijvingen op Google. In de praktijk zou het worden afgekapt en er ongeveer zo uitzien:
Leren hoe je een gezonde lasagne maakt is makkelijker dan je misschien denkt. Voor dit recept vervangen we het vlees door aubergines, wat betekent dat het zal koken …
Dat fragment bevat nog steeds veel informatie, dus je hoeft het niet per se te wijzigen. Wat belangrijk is, is dat je de essentiële details vroeg opneemt, zodat wat er ook wordt afgekapt slechts aanvullende informatie is.
Je zult ook in gedachten willen houden dat Google afraden om zeer korte meta-omschrijvingen te gebruiken. Hoewel het geweldig is om bondig te zijn, is een omschrijving van één zin waarschijnlijk niet genoeg om lezers te laten doorklikken.
3. Maak Unieke Meta-omschrijvingen
Als het gaat om meta-descriptions, zijn er twee soorten potentiële duplicaten. Het is een goede gewoonte om beide te vermijden:
- Andere sites hun beschrijvingen nabootsen
- Verschillende van je pagina’s dezelfde beschrijving laten gebruiken
Over het algemeen is dubbele inhoud bijna altijd slecht nieuws als het gaat om SEO. Bovendien kan het je CTR schaden als je meerdere pagina’s hebt die concurreren voor dezelfde zoektermen. Om deze reden raadt Google aan om dezelfde meta-beschrijving niet voor verschillende pagina’s of berichten te hergebruiken.
Om praktische redenen zou elke pagina een unieke meta-omschrijving moeten hebben. Als het je meer dan een paar minuten kost om er een te schrijven, dan denk je er waarschijnlijk te veel over na.
4. Schrijf Overtuigende Tekst
De meeste meta-omschrijvingen zijn vrij saai, althans taalkundig gezien. De noodzaak om zoveel informatie in zo’n beperkte ruimte te behandelen leent zich niet goed voor innovatie.
Een manier om je meta-beschrijvingen te laten opvallen, is door meeslepend taalgebruik te hanteren. Om dat te doen, bekijk wat andere websites schrijven voor de trefwoorden waarvoor je wilt scoren. Stel bijvoorbeeld dat je zoekt naar een recept voor een pizza van gietijzer.
Veel van de inhoud zal vergelijkbaar zijn, wat betekent dat hun meta-omschrijvingen ook elementen zullen delen. Echter, niet alle omschrijvingen zijn even effectief:

Enkele van onze favoriete hits uit het bovenstaande voorbeeld bevatten de woorden “krokant”, “boterachtig” en “taai”. Er zijn hier vijf resultaten, maar de eerste en de laatste vallen op vanwege hun woordkeuzes.
Denk er op deze manier over na — als je naar die pagina kijkt om te beslissen welk recept je gaat volgen, kies je waarschijnlijk degene die het lekkerst klinkt. Op dat moment weet je niet hoe goed het recept zal zijn, dus je enige indicatoren zijn de titel, afbeelding en woordkeuze in de meta-omschrijving.
5. Wees Specifiek En Bondig
Een vage meta-omschrijving zal waarschijnlijk niet veel doorkliks krijgen. Als een lezer vanaf het begin niet weet wat hij kan verwachten, is er weinig motivatie voor hem om de moeite te nemen jouw pagina te bezoeken en je inhoud te lezen.
Hoewel een meta-omschrijving kort is, kun je er details in stoppen door kieskeurig met je woorden te zijn. Door precies taalgebruik kun je de essentie van je inhoud overbrengen zonder over het tekenlimiet heen te gaan.
Google geeft dit voorbeeld van een zeer specifieke meta-omschrijving voor een productpagina:

Wanneer je een meta-omschrijving voor een blogpost schrijft, kun je een snelle samenvatting van de koppen opnemen, zodat lezers een gedetailleerd overzicht hebben van de inhoud:

Als alternatief kun je een van de belangrijkste punten uit je artikel samenvatten in je meta-omschrijving. De exacte aanpak hangt af van de aard van je bericht en welke informatie het meest relevant is voor de lezers.
6. Maak Je Meta Beschrijving Actiegericht
Het simpelweg schrijven van een samenvattende verklaring van je blogpost kan potentiële lezers vertellen waar het over gaat. Het kan echter generiek en zelfs saai overkomen als je niet een beetje opwinding toevoegt aan je meta-omschrijving.
Je kunt dit aanpakken door je meta-beschrijving actiegericht te maken. Dit betekent dat je de lezer aanspoort om daadwerkelijk iets te doen wanneer ze op de kop klikken en naar je artikel gaan.
In het volgende voorbeeld van een meta beschrijving betrekt de website de lezers door hen aan te moedigen om “deze tips te proberen”, terwijl ook de voordelen van het artikel worden uitgelegd:

Een CTA gebruiken in je meta-omschrijving kan de aandacht van een lezer trekken wanneer ze de zoekresultaten scannen. Het kan hen ook iets meer vertellen over wat ze kunnen verwachten te leren van je inhoud.
Er zijn een paar manieren om je metabeschrijving actiegericht te maken. Je kunt aan het einde een directe CTA opnemen, zoals in het bovenstaande voorbeeld. Als alternatief kun je actieve stem gebruiken om de lezer te enthousiasmeren en hen te stimuleren om door te klikken:

Beide benaderingen zijn geldig en kunnen effectief zijn om lezers naar je site te trekken, dus het is een kwestie van voorkeur. We raden echter in alle gevallen aan om zo veel mogelijk passief taalgebruik te vermijden.
7. Denk Aan Je Doelgroep
Het is ook essentieel om je doelgroep te overwegen wanneer je meta-omschrijvingen voor je inhoud schrijft. Dit is de groep mensen die doorgaans je blog leest of het meest zou profiteren van je inhoud.
Het lijkt misschien dat het schrijven van een meer algemene metabeschrijving ervoor zorgt dat je inhoud aantrekkelijker is voor meer mensen. Echter, deze aanpak is vaak contraproductief. Dat komt omdat het kiezen voor een saaie metabeschrijving betekent dat je misschien lezers misloopt die beter zouden aansluiten bij je inhoud.
Een van de gemakkelijkste manieren om je ideale publiek te bereiken is door zorgvuldig na te denken over de toon van je meta-beschrijving. Bijvoorbeeld, het kan een goed idee zijn om wat humor en informele taal toe te voegen als je doelgroep Gen Z is:

Als alternatief kan een serieuzere en zakelijke omschrijving met formele taal geschikter zijn als je inhoud gericht is op oudere professionals.
8. Beroep Op Emotie
Het is ook een goed idee om emotie aan te spreken in je meta-omschrijvingen. Deze aanpak kan het richten op een positieve emotie omvatten, zoals de opwinding van een lezer, of een negatief pijnpunt, zoals angst of vrees.
Het richten op emoties binnen je meta-omschrijvingen kan zeer effectief zijn omdat het inspeelt op psychologische triggers van lezers. Studies tonen in feite aan dat de meeste mensen emotionele beslissingen nemen bij het kiezen van merken of het kopen van producten.
Als je ervoor kiest om een positieve emotie te richten in je meta-beschrijvingen, overweeg dan om spannende woorden te gebruiken om lezers meer betrokken te maken bij je inhoud. Hier is een voorbeeld:
Om een promotie vragen kan je carrière een boost geven en het respect van je werkgever verdienen. Leer hoe je om een promotie kunt vragen en deze daadwerkelijk kunt krijgen!
Dezelfde aanpak kan ook werken voor negatieve emoties:
Maak je zorgen over wat er met je familie gebeurt nadat je bent overleden? Bekijk onze levensverzekeringspolissen en vind de beste plan voor je!
In beide scenario’s kan het gebruik van een vraag aan het begin van de meta-omschrijving direct inspelen op de gemoedstoestand van de lezer. We zullen dit in de volgende tip nog wat verder verkennen.
9. Beantwoord Een Specifieke Vraag Of Zorg
De meeste mensen gebruiken zoekmachines om een vraag te beantwoorden die ze in gedachten hebben. Je kunt dit in actie zien bij de sectie People also ask in de zoekresultaten van Google:

Hoewel er niet genoeg woorden in een meta-beschrijving zijn om een potentiële vraag te beantwoorden, kun je zoekintentie targeten. Dit verwijst naar de reden waarom een gebruiker een bepaalde zoekopdracht online uitvoert.
Het richten op zoekintentie kan lezers ervan overtuigen dat jouw bericht geen verspilling van hun tijd zal zijn. Door direct de reden aan te halen waarom ze in de eerste plaats zoeken, kun je lezers geruststellen dat de rest van je inhoud waardevol zal zijn.
Je kunt zoekintenties aanspreken door een vraag te stellen in je meta-omschrijving of door een zorg te schetsen die de lezer mogelijk heeft. Bijvoorbeeld, als je lezers leert hoe ze een online winkel kunnen creëren, kan je meta-omschrijving er zo uitzien:
Wil je van je passie een bedrijf maken en online geld verdienen? Bekijk onze complete gids voor het creëren van een online winkel!
Aangezien zoekintentie hand in hand gaat met trefwoordonderzoek, wil je het overwegen bij het plannen en schrijven van je bericht. Vervolgens kun je een beknopte en spannende uitnodiging bieden om verder te lezen in je meta-omschrijving.
Versterk Je Organische CTR Met Sterke Meta Beschrijvingen
Als je het terugbrengt tot de essentie, is SEO zeer competitief. Je zult nooit de enige website binnen een niche zijn, dus je moet manieren zoeken om je pagina’s te laten opvallen in de SERPs. Gelukkig is een informatieve en unieke meta-omschrijving een geweldige manier om de aandacht van potentiële bezoekers te trekken.
Er zijn een paar manieren om een perfecte meta-omschrijving te schrijven. Je kunt trefwoorden opnemen en boeiende taal gebruiken. We raden ook aan om zo specifiek en gedetailleerd mogelijk te zijn, door emotionele woordenschat en zinnen te gebruiken die je doelgroep aanspreken.
Wil je je bereik maximaliseren en nieuwe bezoekers op je site krijgen? Onze Dreamhost SEO-marketingdiensten kunnen je helpen je bestaande inhoud te optimaliseren, nieuwe berichten voor je website te creëren en maandelijkse rapporten te leveren om je voortgang bij te houden. Bekijk vandaag nog onze SEO-plannen!

Zoekmachineoptimalisatie Makkelijk Gemaakt
We nemen het giswerk (en het echte werk) uit het laten groeien van je websiteverkeer met SEO.
Meer Leren