Hoe Maak Je 301-Redirects in WordPress (4 Methoden)

van Jason Cosper
Hoe Maak Je 301-Redirects in WordPress (4 Methoden) thumbnail

Soms moet je bepaalde pagina’s op je website verplaatsen of verwijderen. Het is de kringloop van het [website] leven.

Maar als je een pagina verplaatst of verwijdert, kunnen gebruikers mogelijk een 404-foutmelding krijgen die hen verhindert jouw inhoud te bereiken, wat vaak leidt tot een vertrek. Als je niet op de juiste manier omleidingen instelt, kun je jouw bounce-/exitpercentages verhogen, wat de gebruikerservaring schaadt (en mogelijk ook de organische posities).

Gelukkig is het eenvoudig om 301 redirects in WordPress te creëren — door een 301 redirect toe te voegen voor verplaatste of verwijderde pagina’s, worden gebruikers (en zoekmachines) doorverwezen naar de nieuwe, bijgewerkte URL. Of je nu een omleidingsplugin gebruikt of je sitebestanden bewerkt, het opbouwen van 301 redirects kan effectief eventuele gebroken links op je site herstellen.

In dit bericht leggen we uit wat 301-omleidingen zijn en wanneer je ze zou willen gebruiken. Vervolgens laten we je vier manieren zien om een 301-omleiding in WordPress te creëren. Laten we beginnen!

Een Introductie Tot Redirects

Om te beginnen, moet je weten wat omleidingen zijn. Eenvoudig gezegd, een omleiding stuurt gebruikers en zoekmachines naar een ander webadres. Dit leidt de gevraagde URL automatisch om naar een andere locatie.

Als website-eigenaar kun je een tijdelijke of permanente omleiding gebruiken om te voorkomen dat je bezoekers foutpagina’s zien. Deze “Niet Gevonden” fouten, ook bekend als 404 fouten, onderbreken de browse-ervaring en kunnen ertoe leiden dat bezoekers je website verlaten.

Wat Zijn 404 Fouten?

Een 404 fout is een HTTP-statuscode die aangeeft dat de pagina die een gebruiker probeert te bereiken niet bestaat. 404 fouten kunnen om een breed scala aan redenen voorkomen, maar leiden bijna altijd tot een slechte Gebruikerservaring (UX).

Lees Meer

Er zijn ook veel verschillende soorten redirects. Elk daarvan stuurt een unieke HTTP-statuscode van een webserver naar een browser. Deze codes geven aan hoe de inhoud wordt verplaatst.

Hier zijn de meest voorkomende typen URL-omleidingen:

  • 301: Permanente omleiding van de ene URL naar de andere.
  • 302: Tijdelijk doorverwijzen naar een nieuwe URL.
  • 303: Niet-cacheerbare omleiding om tijdelijk content te vervangen.
  • 307: Informeert zoekmachines dat de omleiding periodiek kan worden bijgewerkt.
  • 308: Permanente omleiding die wijzigingen van POST naar GET-verzoekmethoden verbiedt.
  • Meta-verversing: Client-side omleiding die vaak verschijnt als een timer voor verversingstelling.

Verreweg het meest gebruikte omleidingstype is een 301-omleiding. Dit zal zowel zoekmachines als online gebruikers informeren dat de oorspronkelijke bron niet langer beschikbaar is. In plaats daarvan wordt er permanent omgeleid naar een nieuwe pagina.

Wanneer iemand op de originele link klikt, wordt hij automatisch naar een andere URL geleid. De omleiding zal gebruikers naadloos naar de juiste pagina’s op je website sturen en voorkomen dat ze 404-fouten zien.

Redenen Waarom Je Een 301-Redirect Zou Gebruiken

Omdat er verschillende typen omleidingen zijn, kan het moeilijk zijn om te weten welke geschikt is voor je website. Gelukkig zijn 301-omleidingen nuttig bij het uitvoeren van een paar essentiële beheertaken.

Een van de meest voorkomende redenen om een 301-redirect te gebruiken is wanneer je oude inhoud verwijdert. Als een bericht niet langer relevant is maar nog steeds verkeer ontvangt, wil je deze gebruikers naar een bijgewerkte bron leiden.

In dit geval zeggen 301-omleidingen tegen zoekmachines dat je de URL permanent verplaatst. Omdat het je verkeer en backlinks behoudt, kan deze omleiding je Zoekmachineoptimalisatie (SEO) verbeteren. Houd echter in gedachten dat het tijd kan kosten voordat zoekbots de nieuwe pagina ontdekken en deze associëren met dezelfde ranking.

Daarnaast kun je 301 redirects implementeren als je overgaat naar een nieuw domein. Als je jouw URL’s niet doorstuurt, kun je snel je huidige publiek verliezen. Echter, 301 redirects zullen bezoekers naadloos naar je nieuwe locatie leiden.

Op dezelfde manier kan een 301-redirect nuttig zijn bij het overschakelen van een HTTP naar een HTTPS-verbinding. Om ervoor te zorgen dat gebruikers de beveiligde versie van je website bezoeken, is het het beste om je inhoud permanent door te verwijzen.

Je wilt misschien ook afzonderlijke berichten samenvoegen. Nadat je de informatie op één pagina hebt verzameld, kun je alle oude links omleiden naar de nieuwe locatie.

Ontvang inhoud rechtstreeks in uw inbox

Meld u nu aan om alle laatste updates rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Hoe Maak Je 301 Redirects in WordPress (4 Methoden)

Nu je meer weet over 301 redirects, wil je ze misschien toepassen op je website. Laten we enkele beste praktijken bespreken bij het aanmaken van 301 redirects in WordPress!

Methode 1: Installeer Een Omleidingsplugin

Een van de beste manieren om de standaardfunctionaliteit van WordPress uit te breiden, is door een plugin te installeren. Gelukkig zijn er veel nuttige plugins beschikbaar voor het creëren en beheren van de omleidingen van je website.

Bijvoorbeeld, Redirection is een gratis tool die een omleidingsbeheerder toevoegt aan je site. Je kunt deze plugin gebruiken om 301-omleidingen in te stellen, gebroken links te volgen, permalinks te migreren, en nog veel meer:

Redirection WordPress plugin

Om te beginnen, installeer en activeer Redirection in WordPress. Navigeer vervolgens naar Tools > Redirection. Op deze welkomstpagina, klik op Start Setup:

Installatie van de Redirection-plugin

Voor de volgende stap moet je besluiten of je wilt dat Redirection permalinks, omleidingen en 404-fouten op je site monitort. Zo ja, activeer deze opties en selecteer Doorgaan:

Monitoring van de Redirection-plugin

Hierna zal de plugin je REST API testen om te zien of het goed kan communiceren met WordPress. Zodra je een ‘Goed’ beoordeling ontvangt, kun je op Setup Voltooien klikken:

Redirection test REST API

Nu kun je een 301-omleiding maken! Om dit te doen, ga naar Gereedschap > Omleiding > Nieuw toevoegen. Voeg dan je bron-URL en doel-URL toe:

Nieuwe omleiding toevoegen

Ten slotte, klik op het tandwielpictogram om extra instellingen te openen. Zorg ervoor dat je een 301 – Moved Permanently HTTP code selecteert:

Maak een permanente 301-omleiding aan

Als je klaar bent, klik op Add Redirect. Nu zullen gebruikers die de oude URL bezoeken automatisch doorgestuurd worden naar de nieuwe bron!

Methode 2: Gebruik Je SEO-Plugin

Hoewel je nieuwe omleiding-plugins zoals Redirection of Simple 301 Redirects kunt installeren, heb je mogelijk al alle tools die je nodig hebt om omleidingen op je website te maken. Vaak bieden SEO-plugins omleidingsmanagers samen met zoekmachineoptimalisatiefuncties.

Rank Math is een gratis SEO-plugin met ingebouwde omleidingstools. Met deze tool kun je omleidingen op je site inschakelen, uitschakelen en verwijderen. Bovendien importeert het zelfs informatie van de Redirection-plugin:

Rank Math SEO plugin

Nadat je Rank Math hebt geïnstalleerd en geactiveerd, open je het dashboard. Zoek vervolgens naar de Redirections-tool en schakel deze in:

Schakel Rank Math omleidingen in

Nu heb je een nieuw tabblad Redirections. Op deze pagina, klik op Add New:

Rank Math omleidingen

Eerst kun je je oorspronkelijke bron-URL toevoegen, waarvan je de inhoud omleidt. Door op Voeg nog een toe te klikken, kun je in bulk URL’s plakken. Dit kan een efficiënte manier zijn om meerdere stukken inhoud samen te voegen in één bron:

Bulk 301 omleidingen

Naast elke URL kies je Exact Match als je deze exacte link wilt doorverwijzen. Je kunt echter ook een algemenere term invoeren. Door in plaats daarvan Contains te selecteren, wordt elke pagina met dat trefwoord doorgestuurd:

Bron-URL-sleutelwoord

Onder Bestemmings-URL, voeg de link toe waar je wilt dat gebruikers naartoe gaan. Zorg er ook voor dat je 301 Permanente Verplaatsing selecteert als het type omleiding voordat je op Omleiding Toevoegen klikt.

Methode 3: Bewerk Je .htaccess-bestand

Als je het installeren van een andere plugin wilt vermijden, kun je ook handmatig 301 redirects aanmaken. Omdat dit het bewerken van je sitebestanden inhoudt, zorg ervoor dat je eerst je website back-upt. Dit zal een kopie van je huidige website bewaren om terug te keren naar als er iets mis gaat.

Hierna moet je verbinding maken met een File Transfer Protocol (FTP) client of de bestandsbeheerder van je host. Voor DreamHost gebruikers, meld je aan bij je accountpaneel. Navigeer dan naar Websites > Beheer Websites > Beheer Bestanden SFTP > Beheer:

Open DreamHost SFTP-bestandsbeheer

Dit opent de bestandsbeheerder van DreamHost. Hier moet je het .htaccess bestand vinden in de root directory:

Bewerk .htaccess-bestand

Als je niet je hele website wilt back-uppen, kun je eenvoudig dit originele bestand downloaden. Als je problemen ondervindt, kun je het opnieuw uploaden naar de server:

Download .htaccess-bestand

Zodra je het .htaccess bestand hebt gevonden, klik je er met de rechtermuisknop op en selecteer je Edit. Als je de bestandsbeheerder van DreamHost gebruikt, zal een teksteditor automatisch openen:

.htaccess bestandseditor

Direct onder de regel ‘# END WordPress’, voeg deze nieuwe code toe om een 301 redirect te creëren:

RewriteEngine On
Redirect 301 /new-content/ https://mywebsite.com/new-content/

Zorg ervoor dat je beide URL’s bijwerkt zodat ze uniek zijn voor je website. Houd er rekening mee dat als je al Rewrite Engine aan hebt staan in de codering van je .htaccess-bestand, je dit niet hoeft te herhalen. Je kunt simpelweg de omleidingscode kopiëren en plakken.

Zoals we eerder vermeldden, wil je misschien je volledige website doorverwijzen naar een nieuw domein. In dat geval kun je de volgende code gebruiken:

RewriteEngine aan
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^olddomain.com [NC,OF]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.olddomain.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://newdomain.com/$1 [L,R=301,NC]

Als je jouw website migreert van een HTTP- naar een HTTPS-verbinding, kun je dit ook doen in je .htaccess bestand. Plak eenvoudigweg deze code:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Hierna, sla het bestand op en sluit het.

Methode 4: Maak Een Serverzijde Omleiding

Als een ander alternatief kun je ook 301 redirects in PHP aanmaken. Dit zal een server-side redirect zijn die header() functies gebruikt.

PHP-omleidingen zijn servergericht, waardoor ze vaak sneller en veiliger kunnen zijn. Het is echter een vrij technisch proces dat gemakkelijk fout kan gaan. Zorg ervoor dat je bekend bent met PHP-codering voordat je begint.

Om correct te redirecten in PHP, moet je een header() functie schrijven. In het veld van de locatie response-header, definieer je de URL waar je zoekmachines en gebruikers naartoe wilt sturen:

header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently');
header('Location: https://www.example.com/newurl');
exit();

Zorg ervoor dat je een die() of exit()-functie aan het einde van de header opneemt. Zonder deze kunnen zoekmachines zoals Google de oorspronkelijke pagina verwerken en je nieuwe omleiding negeren.

Hoe 301 Redirects Op Te Lossen

Nadat je een 301-omleiding hebt gemaakt, werkt deze soms niet correct. Soms verandert het in een omleidingsketen of -lus. Dit gebeurt wanneer er meerdere omleidingen zijn tussen de oorspronkelijke URL en de doel-URL.

Als je website een omleidingsketen heeft, kunnen bezoekers een ‘Te veel omleidingen‘ fout zien. In wezen zal de browser de omleiding niet kunnen uitvoeren en de juiste pagina niet kunnen weergeven.

Als site-eigenaar merk je misschien geen omleidingsketens op. Om te controleren op fouten, kun je URL’s invoeren in een omleidingschecker zoals HTTP Status:

HTTP Status redirect checker4

Je kunt tot 100 URL’s in het tekstvak plakken. Klik daarna op Check status. Onderaan de pagina zie je de HTTP-statuscode en het aantal omleidingen:

Resultaten van de omleidingscontrole

Als de pagina correct laadt, zie je een ‘200’ HTTP-statuscode. Je moet er ook voor zorgen dat er slechts één omleiding is voor elke URL. Anders krijg je waarschijnlijk een omleidingsketen.

Veelvoorkomende Omleidingsfouten

Een veelvoorkomende fout bij het bouwen van website-omleidingen is het verwarren van 301- en 302-omleidingstypen. Hoewel beide naar een nieuwe pagina zullen omleiden, communiceren ze op verschillende manieren met zoekmachines. Omdat dit je SEO negatief kan beïnvloeden, is het belangrijk om het verschil te weten.

Zoals we eerder vermeldden, zijn 301-omleidingen permanent. Dit zal zoekcrawlers informeren om te stoppen met het indexeren van de oorspronkelijke inhoud omdat deze permanent is verplaatst. In dit geval zal de nieuwe inhoud de linkwaarde van de oude pagina ontvangen.

Aan de andere kant geven 302-redirects aan dat de omleiding tijdelijk is. Als je een nieuw herontwerp uitprobeert, kun je bezoekers tijdelijk omleiden naar een andere locatie tijdens de ontwikkeling. Een 302-redirect vertelt zoekmachines dat de originele inhoud zal terugkeren, dus het moet zijn PageRank en indexering behouden.

Daarnaast wil je regelmatig bijhouden welke omleidingen je creëert. Als je dat niet doet, kan je site eindigen met oneindige omleidingslussen die je bouncepercentage verhogen. Uiteindelijk wil je dat zowel zoek-webcrawlers als online gebruikers gemakkelijk en snel de juiste inhoud kunnen bereiken.

Ten slotte, zorg ervoor dat je doorverwijst naar bijgewerkte inhoud die relevant is voor de oorspronkelijke pagina. Aangezien bezoekers op de oorspronkelijke link hebben geklikt, moet je nuttige informatie verstrekken.

Dit zorgt ervoor dat de overgang soepel verloopt, waardoor gebruikers niet snel weggaan en naar je concurrent gaan. Bovendien zorgt het ervoor dat webcrawlers je inhoud blijven begrijpen zodat je hoger scoort in zoekresultaten.

Als je je online inhoud probeert te consolideren of naar een nieuw domein wilt verhuizen, moet je 301-omleidingen instellen. Dit kan je helpen om een stabiele stroom van bezoekers te behouden en te voorkomen dat je je hoge Google-zoekrangschikking verliest. Bovendien kunnen omleidingen voorkomen dat bezoekers op gebroken links klikken.

Om te herzien, hier is hoe je 301 redirects in WordPress creëert:

  1. Installeer de Redirection plugin.
  2. Gebruik een SEO-plugin zoals Rank Math.
  3. Bewerk je .htaccess bestand.
  4. Maak een serverzijdige redirect met PHP.

Maak je zorgen dat je doorverwijzingen je SEO negatief zullen beïnvloeden? Hier bij DreamHost bieden we professionele SEO-marketingdiensten aan om je website hoog te laten scoren in zoekresultaten!

Ad background image

Zoekmachineoptimalisatie Gemakkelijk Gemaakt

Wij nemen het giswerk (en het daadwerkelijke werk) uit het vergroten van je websiteverkeer met SEO.

Meer Leren